Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές επικοινωνίας που είναι συχνά χρήσιμες για να μάθετε πώς τα πάει το παιδί σας στο σχολείο με τρόπο διακριτικό και ουσιαστικό.
Όταν τα παιδιά ξεκινούν τα σχολικά τους χρόνια, το σχολείο γίνεται το δεύτερο σπίτι τους και όλοι οι γονείς θέλουμε να μάθουμε πώς τα πέρασε το παιδί μας εκεί και σήμερα. Αλλά, αν προσπαθούμε να το κάνουμε σε στυλ… ανάκρισης, δεν ωφελεί. Ένας πιο φιλικός και χαλαρός τρόπος, ενθαρρύνει τα παιδιά να μας εμπιστευτούν μέσω ενός ήρεμου καθημερινού διαλόγου.
Ερωτήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά
«Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που σου συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας»;
Για να μην απαντούν τα παιδιά με μονοσύλλαβες λέξεις που βάζουν τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου κάθε φορά που παίρνετε το παιδί από το σχολείο. Ποιο ήταν το καλύτερο και το χειρότερο πράγμα που του συνέβη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων; Ενθαρρύνετε το παιδί να γράφει τις καθημερινές του εμπειρίες σε χαρτί ώστε να χαίρεται περισσότερο τα καλά και να βρίσκει τρόπους να ξεπερνά τις δυσκολίες.
«Τι έμαθες σήμερα»;
Κάθε μέρα φέρνει νέες γνώσεις και μαθήματα, όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά και ζωής. Κάνοντας αυτή την ερώτηση κατά καιρούς, μπορούμε να διερευνήσουμε πώς τα συναισθήματα των παιδιών ωριμάζουν με την πάροδο του χρόνου.
«Με ποιους φίλους έπαιξες στο διάλειμμα»;
Το σχολείο δεν είναι μόνο γνώσεις, αλλά και ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων. Για το λόγο αυτό, ρωτήστε τα παιδιά σας για τους φίλους τους. Αυτό θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε σταδιακά τον κοινωνικό τους κύκλο και με ποιους συναναστρέφονται όταν δεν είναι στην τάξη.
«Έγινε κάτι κακό σήμερα»;
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί είναι σκυθρωπό, είναι σημαντικό να το κοιτάξετε στα μάτια, να το αγκαλιάσετε και να το ρωτήσετε ειλικρινά και με ενσυναίσθηση αν έχει συμβεί κάτι. Η οικογενειακή επικοινωνία είναι το κλειδί. Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε ενεργά και να δίνετε στα παιδιά συμβουλές ζωής που μπορούν να εφαρμόσουν στο μέλλον.
«Ποια ήταν η καλύτερη/χειρότερη στιγμή της ημέρας»;
Όπως υπάρχουν μέρες που όλα κυλούν ομαλά, άλλες, αντίθετα, είναι γεμάτες προκλήσεις που μπορεί να αναστατώσουν τα παιδιά. Ρωτώντας τόσο για τα καλά όσο και για τα κακά της ημέρας, μας επιτρέπεται, όπως είπαμε και παραπάνω, να μπούμε στη ζωή του παιδιού και να το βοηθήσουμε όπου χρειάζεται.
«Ποιο ήταν το αγαπημένο σου μάθημα σήμερα και τι έμαθες σε αυτό»;
Μερικά παιδιά τείνουν να είναι πιο δημιουργικά και να απολαμβάνουν τα μαθήματα μουσικής και σχεδίου, ενώ άλλα είναι πιο αναλυτικά και προτιμούν τα μαθηματικά και τη γεωμετρία. Ρωτώντας για εκείνους τους τομείς που γνωρίζουμε ότι κάνουν τα παιδιά μας χαρούμενα, ερχόμαστε πιο κοντά.
«Τι σου αρέσει περισσότερο/λιγότερο στο σχολείο»;
Η γνώση της οπτικής γωνίας των παιδιών μας βοηθά να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων που συμβαίνουν στην τάξη και του πώς νιώθουν τα παιδιά για αυτό.
Λάβετε βέβαια υπόψιν ότι μερικές φορές τα παιδιά απλά δεν θέλουν να μιλήσουν και δεν πρέπει να τα πιέσουμε να το κάνουν. Επομένως, όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι ένας οδηγός αλλά εσείς θα τις προσαρμόσετε ανάλογα την περίσταση, το χαρακτήρα και τη δική σας μοναδική σχέση με το παιδί.
0 Σχόλια