Το ήξερες ότι υπάρχει κάποια ηλικία που θεωρείται σύμφωνα με τους ειδικούς πολύ σημαντική για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;
Οι ηλικίες από 5 έως 12 ετών είναι για τα παιδιά μια πολύ σημαντική περίοδος για τη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή τους. Οι αρχές και τα εφόδια που θα πάρουν αυτά τα χρόνια θα τους ακολουθούν και θα είναι τα θεμέλια για ολόκληρη τη ζωή τους.
Τι αλλάζει στα παιδιά στην ηλικία 5-8 ετών
Στις ηλικίες αυτές μπορούν να συντελεστούν πολλές αλλαγές στη ζωή ενός παιδιού. Οι αλλαγές γίνονται σε γνωστικό επίπεδο, ενώ έχουμε ταχεία ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων.
Το παιδί έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην περιγραφή εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων. Επιπλέον, σταματά να επικεντρώνεται τόσο στον εαυτό του και αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τους άλλους.
Συμβουλές διαπαιδαγώγησης του παιδιού για τους γονείς
- Να δείχνετε στα παιδιά σας στοργή και να αναγνωρίζετε τα επιτεύγματα τους.
- Βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει αίσθημα ευθύνης ζητώντας του την ενεργή συμμετοχή του στις δουλειές του σπιτιού.
- Συζητάτε με το παιδί σχετικά με το σχολείο, τους φίλους του και τα θέματα που το απασχολούν.
- Μάθετε το παιδί να αναπτύξει σεβασμό για τους άλλους και ενθαρρύνετέ το να βοηθά όσους έχουν ανάγκη.
- Βοηθάτε το παιδί να θέτει τους δικούς του στόχους για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
- Διαμορφώστε σαφείς κανόνες και φανείτε συνεπείς απέναντί τους.
- Βοηθάτε το παιδί σας να αποκτήσει υπομονή, μαθαίνοντάς το να περιμένει τους άλλους να κάνουν κάτι πριν από αυτό ή να τελειώνει μια δουλειά πριν αρχίσει το παιχνίδι.
- Να διασκεδάζετε όλοι μαζί ως οικογένεια ό,τι και αν κάνετε.
- Δραστηριοποιηθείτε στα σχολικά δρώμενα του παιδιού σας. Γνωρίστε τους δασκάλους του για να βρείτε τρόπους γόνιμης συνεργασίας μαζί τους και να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει καλές επιδόσεις.
- Εξακολουθείτε να διαβάζετε στο παιδί σας. Για να βελτιώσει την ανάγνωσή του, διαβάστε εναλλάξ ο ένας στον άλλον.
- Χρησιμοποιείτε πειθαρχία για την καθοδήγηση και την προστασία του παιδιού σας και όχι τιμωρία για να νιώσει δυσάρεστα ή μειονεκτικά.
- Βοηθάτε το παιδί σας να δοκιμάζει νέες προκλήσεις. Ενθαρρύνετέ το να επιλύει προβλήματα, όπως διαφωνίες με κάποιο άλλο παιδί, μόνο του.
Τι αλλάζει στα παιδιά στην ηλικία 9-12 ετών
Στις ηλικίες αυτές το παιδί αποκτά μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την οικογένεια και αναπτύσσει πιο δυνατές φιλίες και σχέσεις με τους συνομήλικούς του. Παράλληλα, ωστόσο, μπορεί να βιώνει και μεγαλύτερη πίεση από αυτούς.
Το παιδί αποκτά σαφέστερη αντίληψη του σώματός του, καθώς προετοιμάζεται για την εφηβεία και αρχίζει να βιώνει αλλαγές λόγω της ανάπτυξης. Μερικές φορές, προβλήματα σχετικά με την εμφάνιση και διατροφικές διαταραχές ξεκινούν σε αυτήν την ηλικία. Τέλος, πολλές φορές αρχίζουν και οι πρώτες ακαδημαϊκές προκλήσεις.
Tips διαπαιδαγώγησης του παιδιού για τους γονείς:
- Αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο παιδί σας. Συζητάτε μαζί του σχετικά με τους φίλους του, τα επιτεύγματά του και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.
- Δραστηριοποιηθείτε στα σχολικά δρώμενα του παιδιού. Ενθαρρύνετέ το να προσχωρήσει π.χ. σε σχολικές ομάδες (αθλητική, θεατρική ομάδα) ή σε εθελοντικές δράσεις.
- Βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει τη δική του αντίληψη για το τι είναι σωστό ή λάθος.
- Συζητάτε μαζί του για επικίνδυνες ενασχολήσεις, στις οποίες μπορεί να ωθηθεί από φίλους, όπως το κάπνισμα ή οι ριψοκίνδυνες σωματικές δραστηριότητες.
- Αναπτύξτε σε μεγαλύτερο βαθμό το αίσθημα ευθύνης του παιδιού. Συζητήστε μαζί του για το πώς να αποταμιεύει ή να ξοδεύει τα χρήματά του με σωστό τρόπο.
- Γνωρίστε τις οικογένειες των φίλων του παιδιού σας.
- Βοηθάτε το παιδί να θέτει τους δικούς του στόχους. Ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί γύρω από τις δεξιότητες και τις ικανότητες που θα ήθελε να έχει και πώς να τις αποκτήσει.
- Συζητάτε με το παιδί σας για τις φυσιολογικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της εφηβείας.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάζει καθημερινά. Συζητάτε μαζί του για τα μαθήματά του.
- Να είστε στοργικοί και ειλικρινείς με το παιδί σας και να κάνετε πράγματα όλοι μαζί ως οικογένεια.
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Μπιτζούνη, υπεύθυνο σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και καθηγητή φυσικής αγωγής.
0 Σχόλια