Η Κοινωνικο-Συναισθηματική Μάθηση (SEL) μέσω της Αφήγησης

Σε έναν ταχύτατο και τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο, η εκπαίδευση έχει διευρύνει τα παραδοσιακά της όρια για να ενσωματώσει πιο ολιστικές προσεγγίσεις. Ένας σημαντικός τομέας αυτής της νέας εκπαιδευτικής προσέγγισης είναι η Κοινωνικο-Συναισθηματική Μάθηση (SEL), που προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή από εκπαιδευτικούς, γονείς και πολιτικούς. Η SEL παρέχει ένα πλαίσιο για τη διδασκαλία ζωτικών δεξιοτήτων ζωής, οι οποίες βοηθούν τα παιδιά στις καθημερινές τους αλληλεπιδράσεις, τις ακαδημαϊκές τους επιδιώξεις και τις μελλοντικές τους καριέρες. Ένας ιδιαίτερα υποσχόμενος τρόπος διδασκαλίας της SEL είναι η αφήγηση ιστοριών. Αυτό το άρθρο εξετάζει τι είναι η SEL, τα οφέλη της και πώς η αφήγηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διδασκαλία αυτών των δεξιοτήτων.


Τι είναι η Κοινωνικο-Συναισθηματική Μάθηση (SEL);

Η SEL είναι η διαδικασία μέσω της οποίας παιδιά και ενήλικες αποκτούν και εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις γνώσεις, τις στάσεις και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα, να θέτουν και να επιτυγχάνουν θετικούς στόχους, να αισθάνονται και να δείχνουν ενσυναίσθηση, να δημιουργούν και να διατηρούν θετικές σχέσεις και να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις.


Η SEL έχει πέντε βασικές ικανότητες:

1. Αυτογνωσία: Κατανόηση συναισθημάτων, προσωπικών στόχων και αξιών, αξιολόγηση δυνάμεων και περιορισμών, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

2. Αυτοδιαχείριση: Διαχείριση συναισθημάτων, άγχους και παρορμήσεων, θέσπιση και επίτευξη στόχων.

3. Κοινωνική ευαισθητοποίηση: Ενσυναίσθηση προς άλλους, κατανόηση κοινωνικών κανόνων και αναγνώριση πόρων.

4. Δεξιότητες σχέσεων: Επικοινωνία, συνεργασία, διαχείριση συγκρούσεων και δημιουργία υγιών σχέσεων.

5. Υπεύθυνη λήψη αποφάσεων: Λήψη αποφάσεων βάσει ηθικών προτύπων και κοινωνικών κανόνων.


Γιατί είναι η SEL ωφέλιμη;

Τα οφέλη της SEL περιλαμβάνουν ακαδημαϊκή επιτυχία, βελτιωμένη ψυχική υγεία, ενισχυμένες σχέσεις, θετική κοινωνική συμπεριφορά και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.


Διδασκαλία της SEL μέσω της Αφήγησης

Η αφήγηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διδασκαλία της SEL, καθώς παρουσιάζει αφηρημένες έννοιες με κατανοητό τρόπο, ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και δημιουργεί ασφαλή χώρο για συζήτηση συναισθημάτων και εμπειριών.


1.Διευκόλυνση Συναισθηματικής Κατανόησης: Οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν για διάφορα συναισθήματα και πώς να τα διαχειρίζονται.

2.Προώθηση της Ενσυναίσθησης: Μέσω των ιστοριών, τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν και να νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων.

3.Μοντελοποίηση Κοινωνικών Αλληλεπιδράσεων: Οι ιστορίες δείχνουν πώς να πλοηγούνται σε κοινωνικές καταστάσεις και να μαθαίνουν από αυτές.

4. Ενθάρρυνση Ηθικής Σκέψης: Τα παιδιά εξερευνούν ηθικά διλήμματα μέσα από τις ιστορίες, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων.



Συμπέρασμα

Η εστίαση στην SEL και η χρήση της αφήγησης για τη διδασκαλία της μπορεί να δημιουργήσει μια γενιά ακαδημαϊκά επιτυχημένων, συναισθηματικά ευφυών και κοινωνικά υπεύθυνων ατόμων. Με αυτές τις δεξιότητες, τα παιδιά είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τις προκλήσεις της ζωής και της κοινωνίας.







Στα πλαίσια του SEL το story telling (παραμύθι) παίζει καθοριστικό ρόλο προκειμένου οι μικροί μαθητές (young learners) να ενσωματωθούν στις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Μιλώντας, λοιπόν, για τα συναισθήματα προσπαθήσαμε να τα παρομοιάσουμε με τα είδη του καιρού. Σε αυτό μας βοήθησε και το παραμύθι με τίτλο "Crying is like the Rain". Είπαμε πως τα συναισθήματά μας έρχονται και φεύγουν με την ίδια ταχύτητα που το κάνουν και τα καιρικά φαινόμενα και πως δεν κρατούν για πολύ όπως ακριβώς και οι απότομες αλλαγές του καιρού. Εξηγήσαμε πως η έντονα συναισθηματική μας φόρτιση μπορεί να οδηγήσει σε δάκρυα, όπως και η συννεφιά σε βροχή, αλλά δεν θα αργήσει το ουράνιο τόξο να φανεί μετά την καταιγίδα όπως και το χαμόγελο στα χείλη μας μετά τα δάκρυα μας! Οι μικροί μαθητές των δυο τμημάτων της Α' και Γ' Δημοτικού, συμμετείχαν βιωματικά στην διαδικασία της Κοινωνικο-Συναισθηματικής Μάθησης (SEL).




















Kindness Sharing Friendship Empathy Trust Listening

💓
Always be the rainbow in somebody's cloudy life