Σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου του 2024 όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει καθιερωθεί εορτασμός της Ευρωπαϊκής ημέρας Γλωσσών. Στόχος της ημέρας αυτής πρωτίστως η κατανόηση αλλά και η αέναη προσπάθεια για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής πολυμορφίας τόσο σε γλωσσικό και σε πολιτισμικό επίπεδο. οι μαθητές καλούνται να εξασκήσουν τόσο τις γλωσσικές  τους δεξιότητες αλλα και να ενισχύσουν σημαντικά την πολιτισμική κατανόηση. Μέσα σε ένα τέτοιο γενικότερο πλαίσιο το σχολείο μας γιόρτασε την ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσών πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων που απαρτίζουν το σχολείο μας μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο, εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια ειδικά διαμορφωμένα στο επίπεδο και στις διαφοροποιημένες ανάγκες των μικρών και μεγάλων μαθητών.

Με την πρωτοβουλία λοιπόν αλλά και την καθοδήγηση των καθηγητών Αγγλικής του σχολείου, Μπιλάλη Αναστασίας και Βογιατζάκη Σταυρούλας και την ευγενική συνδρομή όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού του Σχολείου αλλά και την τελική εποπτεία του διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας Κου Παναγιώτη Κλειδέρη συμμετείχαν τα παιδιά όλων των τάξεων στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Ειδικότερα οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων Δ, Ε, Στ, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο μέσω διαδραστικού πίνακα για τα γνωστικά, γλωσσικά και κοινωνικά οφέλη της γλωσσομάθειας, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικά κουίζ και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με το σχετικό θέμα.

Για τους μαθητές πάλι των μικρότερων τάξεων Α, Β, Γ, χρησιμοποιήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό έντυπο υλικό με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο (τραγούδια, αφίσες, παιχνίδια κτλ) ως γέφυρα επικοινωνίας ώστε να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την έννοια της πολυγλωσσίας.

Μέσα από τις δράσεις αυτές, οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι μαθητές κατανοούν ότι οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε αλλά και να αναδείξουμε.